Саме цього дня італійський винахідник Ачиль Гаджіа отримав патент на створененя кавоварок, які стали готувати смачну каву, в тому числі й еспресо.
А загалом каві стільки років, скільки й людському бажанню отримати насолоду від життя.☕🥰
Колись давно саме після гарячої кави в дерев’яному горнятку ефіопські предки народів Оромо радісно усміхалися новому дню.
Енергію кави додавали в своє життя й древні мешканці Єгипту та Ємену.
Славили сонце і каву надалі й жителі Близького та Середнього Сходу.
Згодом кава поширилась у Європі, Індонезії та Америці, а шурхіт кавових зерен бентежив уяву й людські серця.
До просування кави в Європі, кажуть, доклалися українці. Зокрема, козак Юрій Кульчицький зі Львівщини, який двічі врятував Європу. Вперше - коли привіз із Туреччини до Європи каву й фактично її розбудив, подарувавши таким чином неймовірне задоволення. А вдруге - коли врятував європейців від турецької навали, виступивши перемовником, який знав після багатьох років полону турецьку мову та звичаї. Зараз важко сказати, що саме було в цій історії першим, а що другим, але, схоже, рятувати Європу - то вже наша українська планида.
Були в історії кави й сумні часи, коли її забороняли, й люди шукали, як могли, їй замінник.
Німецький король Фрідріх Вільгельм у вересні 1777 року видав спеціальній указ, яким заборонив пити каву, і закликав людей пити пиво. Навіть заявив, що не може покластися на солдат, які вживають каву. Але піддані хотіли пити і каву, і пиво. Тоді король встановив ліцензію на обсмаження кави, що перетворило її автоматично на елітарний напій для багатіїв. Проте бідніші теж хотіли кави і шукали їй замінники: цикорій, ячмінь, кукукурудзу, пшеницю.
Наш фоторепортаж - з Музею кави у Празі, який показує звивистий і буремний шлях кави до нашого теперішнього горнятка задоволення.
Це й турецький автентичний посуд для пиття кави. І колишні мішки з-під кавових зерен, які пройшли свій кількасотлітній шлях. І печі для обсмажування зерен, і контейнери для зберігання, і млиночки для перемелювання зерен. Навіть є муляж екзотичної тварини, яка робила за допомогою ферментації найдефіцитнішу і найдорожчу каву в світі.
Історія кави непроста. Але хіба має щось вартісне в нашому світі просту історію?
Тож зі святом! І з можливостями насолодитись цим дивовижним напоєм!☕
Немає коментарів:
Дописати коментар