9 клас Історія України. Тести

вівторок

Богдан Хмельницький 16.01.2024.

Опрацювати параграф 19 Щупак 8 клас.
Виконання онлайн- вправи: Передумови Національно-визвольної війни українського народу 
Скріншот успішності навчання надсилайте мені в приватні повідомлення.
🇺🇦 В основі фундаменту сучасної України закладена бойова міць козацької держави, яку Богдан Хмельницький розбудував маючи підтримку козаків та союзників.
Богдану Хмельницькому було 53 роки, коли козаки обрали його гетьманом і розпочалося повстання, відоме під назвою «Хмельниччина».
Дві поспіль блискучі перемоги козаків над польським військом під Жовтими Водами і біля міста Корсунь дозволили Хмельницькому поширити повстання на всю територію України. В битві під Пилявцями восени 1648 року польські війська зазнали остаточної поразки, а козацько-татарське військо маршем дійшло до Львова та Замостя, які взяли в облогу.
Тріумфальний в’їзд Богдана Хмельницького до Києва в грудні 1648 року став для гетьмана утвердженням його не лише як лідера козаків, а й усього українського народу.
Перемога війська Хмельницького над армією польського короля Яна ІІ Казимира стала подією, яка визначила хід української історії та створення козацької держави. 
🗺 Гетьманщина, яку європейські картографи називали Україною, охоплювала територію Київського, Брацславського та Чернігівського воєводств. Головою козацької держави, а також головнокомандувачем був гетьман. Територія Гетьманщини була поділена на полки, якими керували полковники.
Пряма залежність успіху Богдана Хмельницького  залежала від допомоги союзника – Османської імперії в особі кримського хана, зіграла з ним злий жарт під час битви під Берестечком влітку 1651 року. Несподіваний відступ кримських татар призвів до оточення та знищення ядра козацького війська.
Аж до самої смерті у 1657 році Богдан Хмельницький шукав надійного союзника. Молдовське князівство, а потім московська держава були єдиною альтернативою Кримському ханству. Укладена у Переяславі угода між московською державою та Гетьманщиною у 1654 році, окрім військової допомоги, дозволила виграти трохи часу для пошуку більш надійного союзника. На жаль, Гетьман не встиг укласти угоду зі Швецією, яка також розпочала війну проти Польщі.

Немає коментарів:

Дописати коментар