9 клас Історія України. Тести

неділю

4 листопада - День залізничника України

🤔 Чому обрано цю дату?
🎓 Розбираємося та принагідно згадуємо історію появи залізниці в Україні.⠀
📌 Свято українських залізничників сягає ХІХ століття — саме на цей час припадає активний розвиток залізниці.
Наші землі тоді були розділенні між Російською та Австрійською імперіями, які попри свою антиукраїнську політику, все ж були зацікавлені в розбудові логістичної мережі.
📌 Першою на території сучасної України була Балаклавська або Велика Кримська Центральна залізниця. Залізничне полотно у 23 км для військових цілей збудували англійці та французи, які разом з іншими союзниками протистояли Російській імперії в Кримській війні 1853-1856 рр. У 1855 р. союзники взяли Севастополь у блокаду, їм потрібно було швидко доправляти боєприпаси. Можна вважати, ще це був початок розбудови вантажного напрямку залізничних перевезень. До речі, війна тоді завершилася поразкою Росії. Росіяни не знайшли кращого застосування залізниці в Криму, як розібрати на метал та продати в Туреччину.⠀
📌 Для пасажирських цілей залізниця вперше з’явилася на заході України. У 1859-1861 рр. збудували 97,6 км колії від Перемишля до Львова та залізничний вокзал у Львові.
☝️4 листопада 1861 р. о 14:30 до Львова з Відня через Перемишль прибув перший пасажирський потяг. З 2002 року в України святкують День залізничника саме 4 листопада з огляду саме на цю історичну подію. До цього, у 1991-2002 рр. залізничники України відзначали своє професійне свято за радянською історичною традицією — у першу неділю серпня.⠀
📌 До речі, за радянських часів першою залізницею в України хибно вважали напрямок Одеса — Балта (213 км). Рух по ній відкрили в січні 1865 року насамперед для перевезення до Одеси вирощеного на Поділлі збіжжя.

Немає коментарів:

Дописати коментар